Δεκαήμερο
Επαναπροσέγγισης 2011
Επαναπροσέγγισης 2011
Για δέκατη έννατη συνεχή χρονιά η ΕΔΟΝ πραγματοποιεί το Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης που είναι αφιερωμένο στους ηρωομάρτυρες της ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη. 46 χρόνια μετά την στυγερή δολοφονία των δυο Κύπριων πατριωτών, στις 11 Απριλίου 1965, από την τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση TMT, τα μηνύματα αυτής της θυσίας παραμένουν δυνατά όσο ποτέ. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ έχει αποφασίσει όπως πραγματοποιήσει και φέτος το Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό».
Η επαναπροσέγγιση ήταν και παραμένει πολύ ψηλά στις πολιτικές προτεραιότητες της Οργάνωσής μας και της Αριστεράς στην Κύπρο και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς στη δραστηριότητα και δράση που αναπτύσσει. Για την ΕΔΟΝ, η δραστηριοποίηση στον τομέα της επαναπροσέγγισης είναι υπόθεση ολόχρονη, η οποία κορυφώνεται στο πλαίσιο του Δεκαημέρου. Μέσα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης του εθνικισμού – σοβινισμού η πολιτική της επαναπροσέγγισης είναι στρατηγική επιλογή και συμβάλλει στην προσπάθεια για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη, ομοσπονδιακή, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Κάτω από τον ίδιο Ουρανό
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ διοργανώνει το Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης από τις 4 μέχρι τις 14 Απριλίου 2011 υπό το σύνθημα «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Και το φετινό Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης είναι αφιερωμένο στους ηρωομάρτυρες της ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, από την δολοφονία των οποίων από την τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση TMT στις 11 Απριλίου 1965 έχουν περάσει φέτος 46 χρόνια.
Επαναπροσέγγιση – φιλία – συνεργασία
Ιστορικά, η πολιτική της επαναπροσέγγισης, της φιλίας, της συνεργασίας, της κοινής πάλης και της ειρηνικής συνύπαρξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εξυπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας, λειτουργώντας πάντοτε ενοποιητικά για το λαό μας και ως ανάχωμα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ραδιουργίες που στόχευαν στο διαμελισμό και την διχοτόμηση της Κύπρου. Για αυτό οι Καβάζογλου και Μισιαούλης που ενσάρκωναν την έννοια της Ελληνοτουρκικής φιλίας, δεν μπορούσαν να γίνουν ανεκτοί από τις δυνάμεις της διχοτόμησης και του σοβινισμού.
Στον αντίποδα, ο εθνικισμός – σοβινισμός, η ενωσιολογία και η μισαλλοδοξία εξυπηρετούσαν τους εχθρούς του τόπου και του λαού μας και λειτουργούσαν σαν ο δούρειος ίππος για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ξένων σε βάρος της Κύπρου.
Δύο παραμένουν οι επιλογές
Σήμερα, που βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια σκληρή μάχη για το ξεπέρασμα των αδιεξόδων και την κάμψη της Τουρκικής αδιαλλαξίας, αυτή η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί καθόλου. Δυο παραμένουν και σήμερα οι επιλογές μας. Είτε να ζήσουμε μαζί με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας στην κοινή μας πατρίδα, είτε χωριστά στη βάση της διχοτόμησης ξεπουλώντας τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία.
Οι υποστηρικτές του στάτους κβο, του διαχωρισμού και της διχοτόμησης που βλέπουν την προοπτική μιας λύσης ως απειλή των συμφερόντων τους (πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών) ασφαλώς επιλέγουν να ζήσουμε χωριστά και με κάθε μέσο προωθούν αυτή την πολιτική τους. Μπροστά στο ενδεχόμενο της επανένωσης επιστρατεύουν πακτωλούς χρημάτων για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να τρομοκρατήσουν προκαταβολικά το λαό.
Για την ΕΔΟΝ και την Αριστερά φυσιολογικά το να ξεπουλήσουμε τη μισή μας πατρίδα ποτέ δεν ήταν επιλογή. Η διχοτόμηση αποτελούσε εναλλακτική επιλογή μόνο για όσους γέμιζαν το λαό με ψευδαισθήσεις. Ανέκαθεν στηρίζαμε την πολιτική της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του ’74 είχαμε το πολιτικό θάρρος και τη διορατικότητα να προτάξουμε την πολιτική της επαναπροσέγγισης. Δίνοντας της πάντοτε το σωστό πολιτικό – ταξικό περιεχόμενο, απορρίπτουμε την προσπάθεια ξένων κέντρων να ανάξουν την επαναπροσέγγιση σε θέμα ψυχολογικής προσέγγισης των δυο κοινοτήτων.
Για αυτές μας τις θέσεις δεχτήκαμε τις λοιδορίες και τους προπηλακισμούς από τις εθνικιστικές δυνάμεις των οποίων η τύφλα του φανατισμού, η μισαλλοδοξία και ο αλυτρωτισμός ουδέποτε τους επέτρεψαν να δουν καθαρά και με νηφαλιότητα στις σωστές του διαστάσεις το θέμα των σχέσεων των δυο κοινοτήτων.
Καταστροφή ο εθνικισμός, ο σοβινισμός και η ακροδεξιά
Δυστυχώς τα φαινόμενα εθνικιστικών εξάρσεων δεν έχουν εκλείψει. Αντίθετα εντείνονται στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, εκεί που η ακροδεξιά συνεχίζει την πολιτική της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και την αντιομοσπονδιακή υστερία της. Η οργανωμένη παρουσία νεοναζιστικών ακροδεξιών ομάδων και στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος όπως το ΕΛΑΜ, η Χρυσή Αυγή και ο σύνδεσμος ΤΜΤ πρέπει να ανησυχούν τον κάθε Κύπριο πατριώτη, τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο. Αυτοί που κατάστρεψαν την πατρίδα μας θέλουν να αναλάβουν και πάλι να τη σώσουν!
Κρίσιμες οι εξελίξεις
Το φετινό δεκαήμερο πραγματοποιείται ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Το τι συμβαίνει βέβαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επηρεάζεται από το ευρύτερο διεθνές σκηνικό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγκασμένη να διεξάγει αγώνα επιβίωσης μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες «Νέας Τάξης» και προσπάθειας επιβολής του «δικαίου» του ισχυρότερου.
Σημαντική παράμετρος στις προσπάθειες του προέδρου για επίτευξη λύσης στο κυπριακό αποτελεί η διαφύλαξη της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Η ενότητα θωρακίζει τον πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στην προσπάθεια διεθνοποίησης του κυπριακού. Δυστυχώς κάποιοι για χάρη των βουλευτικών αλλά και των προεδρικών του 2013 επιτίθενται και διαλύουν κάθε προοπτική για ενότητα στο εσωτερικό.
Για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού η οποία να ανταποκρίνεται στους στόχους μας, λύση δηλαδή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ , ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με επανενωμένο το χώρο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού, χρειάζεται αλλαγή στάσης και θέσεων από την τουρκική πλευρά.
Το Δεκαήμερο Επαναπροσέγγισης θα κορυφωθεί με την μεγάλη πορεία νεολαίας την Κυριακή 10 Απριλίου από το Πέρα Χωριό Νήσου προς τον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου. Σημαντική θα είναι και αυτή τη χρονιά, η συμμετοχή και η συμβολή στις εκδηλώσεις προοδευτικών τουρκοκυπριακών και των οργανώσεων τους. Ως εκ τούτου, η ΕΔΟΝ καλεί την κυπριακή νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στην πορεία, στις εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, καθώς και σε αυτές που οργανώνει το ΑΚΕΛ ώστε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα για επαναπροσέγγιση και λύση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου