Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση Προοδευτικής Κ.Φ. για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις Κύπριες γυναίκες, φοιτήτριες, νέες, εργαζόμενες κι αγρότισσες.

Φέτος, συμπληρώνονται 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης του Μάρτη ως Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας. Η καθιέρωση αυτή, έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Στις 8 του Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γιατί έβαζε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της πάλης κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.

Η Β' Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας. Σήμερα, το lifestyle και τα ΜΜΕ θέλουν να μετατρέψουν την 8η του Μάρτη σε «μέρα πάρτι και ξεφαντώματος» (βλέπε ladies night), ενώ ορισμένες πολιτικές δυνάμεις αρκούνται σε εύηχα λόγια και επιφανειακές αναλύσεις.

Ο αγώνας για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι επίκαιρος. Ο χαρακτήρας του αγώνα του γυναικείου κινήματος θα πρέπει να είναι ενάντια στη διπλή καταπίεση που βιώνει, ταξική και φυλετική. Η ουσία του ζητήματος είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας, όχι μόνο της γυναίκας.

Στην Κύπρο, η ίδρυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ) το 1950, είχε ως αποτέλεσμα τη μαζικοποίηση της οργάνωσης των γυναικών για τη διεκδίκηση της ισοτιμίας των δύο φύλων. Τον Ιούλη του 1959, η ΠΟΓΟ (Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων) πήρε τη σκυτάλη από την ΠΟΔΓ και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η πρωτοπόρα δύναμη του Κυπριακού γυναικείου κινήματος.

Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πραγματικά άλματα σε ότι αφορά στη θέση της γυναίκας στην Κυπριακή κοινωνία και τις κατακτήσεις της. Η σφραγίδα του Κινήματος της Αριστεράς σ’ αυτά τα άλματα είναι ανεξίτηλη.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Προοδευτικής Κ.Φ. έχουν ως φάρο τον αγώνα για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών που συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι επίκαιρος. Ο χαρακτήρας του αγώνα του γυναικείου κινήματος θα πρέπει να είναι ενάντια στη διπλή καταπίεση που βιώνει, ταξική και φυλετική. Η ουσία του ζητήματος είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας, όχι μόνο της γυναίκας και ο αγώνας για πλήρη χειραφέτηση της γυναίκας εντάσσεται στα πλαίσια της ταξικής πάλης και θα εξαλειφθεί μόνο όταν πάψει να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

08.03.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου